Η φτώχεια αγγίζει πολλούς ηλικιωμένους στη Γερμανία

Η φτώχεια αγγίζει πολλούς ηλικιωμένους στη Γερμανία

Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, το ποσοστό των πολιτών άνω των 65 ετών που απειλούνται από σχετική φτώχεια είναι υψηλότερο στη δυτική από ό,τι στην ανατολική Γερμανία.

Το 15,5 % του πληθυσμού της Γερμανίας απειλείται από σχετική φτώχεια. Σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος στην ανατολική παρά στη δυτική Γερμανία. Συγκεκριμένα, από σχετική φτώχεια απειλείται το 19,8% των πολιτών στα ανατολικά κρατίδια και το 14,4% στα δυτικά.

Βάση των όσων ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, από τη φτώχεια απειλούνται όσοι έχουν εισόδημα χαμηλότερο του 60% του μέσου ατομικού εισοδήματος της χώρας στην οποία διαμένουν. Στη Γερμανία για να θεωρηθεί ότι κάποιος διατρέχει τον κίνδυνο της φτώχειας θα πρέπει να έχει ένα εισόδημα χαμηλότερο των 892 ευρώ.

Ιδιαίτερα υψηλό το ποσοστό στους νέους

Το 23,1% των ατόμων ηλικίας μεταξύ 18 και 24 χρόνων απειλείται από τη φτώχεια

Από σχετική φτώχεια απειλούνται στη Γερμανία ιδιαίτερα μονογονεϊκές οικογένειες (35,4%), άτομα που ζουν μόνα τους (23,1%) και άτομα με ξένη καταγωγή (24,6%). Ιδιαίτερα υψηλό είναι το ποσοστό και στους νέους. Το 23,1% των ατόμων ηλικίας μεταξύ 18 και 24 χρόνων απειλείται από τη φτώχεια.

Όσον αφορά τους ηλικιωμένους, τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν ότι ο κίνδυνος της σχετικής φτώχειας στους συνταξιούχους είναι μεγαλύτερος στη δυτική παρά στην ανατολική Γερμανία. Ενώ οι απειλούμενοι από τη φτώχεια στην ανατολική Γερμανία ανέρχονται στο 12,5% στα δυτικά κρατίδια ανέρχονται στο 14,8%.

Η εξήγηση της στατιστικής υπηρεσίας για αυτό το εκ πρώτης όψεως παράδοξο φαινόμενο είναι ότι το ποσοστό των γυναικών που εργαζόταν στην πρώην Ανατολική Γερμανία, δηλαδή πριν την ενοποίηση, ήταν πολύ μεγαλύτερο από ό,τι στη Δυτική Γερμανία.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Link

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s