Φασισμός και Ευρώπη: Οικονομία και Δημοκρατία

Link

«Η κύρια αιτία της ανόδου εθνικιστών, φασιστών και ναζιστών στην Ευρώπη είναι ότι η δυτική δημοκρατία δεν είναι πια η δημοκρατία που ήταν. Η δυτική δημοκρατία αλώθηκε από την οικονομία της ελεύθερης αγοράς. Μεγάλο μέρος των πολιτών της Ευρώπης αντιλαμβάνεται πως η δημοκρατία δεν είναι πια δημοκρατία και δεν τους εγγυάται ασφάλεια, εργασία και δικαιώματα, που προβλέπονται από τα συντάγματα των ευρωπαϊκών χωρών. Αυτό έχει ως συνέπεια την στροφή τους σε φασιστικά μορφώματα.

Όταν η δημοκρατία απουσιάζει, ο μαύρος λύκος κάνει πάρτι. Η οικονομία της ελεύθερης αγοράς βλάπτει σοβαρά την δημοκρατία. Είναι προφανές πως και τα δυο μαζί δεν μπορούν να υπάρξουν. Ή δημοκρατία ή οικονομία της ελεύθερης αγοράς.

Ας επιλέξουμε και ας πράξουμε, όσο είναι καιρός ακόμα. Αν θέλουμε να υποστηρίξουμε την δημοκρατία – αυτή την δημοκρατία που καταφέραμε να έχουμε -, ας το κάνουμε τώρα. Μετά θα είναι αργά. Η οικονομία της ελεύθερης αγοράς προτιμάει τον φασισμό. Και δεν το κρύβει. Γιατί η οικονομία της ελεύθερης αγοράς είναι φασισμός». [ Πιτσιρίκος ]

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s