ΤΟ «ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ»

Μέσα στην Αθήνα του 2017, μέσα στην καρδιά της μητρόπολης, πίσω από σφραγισμένες πόρτες, καγκελόφραχτες μάντρες με συρματοπλέγματα, περικυκλωμένο από ένοπλους φρουρούς βρίσκεται το σύγχρονο κρυφό σχολείο της εποχής μας. Αυτή τη φορά δεν είναι οι Οθωμανοί οι οποίοι απαγόρευσαν με κάποιου είδους φιρμάνι την πρόσβαση στην εκπαίδευση αλλά η αναλγησία της γραφειοκρατίας, ο κοινωνικός στιγματισμός, η ατολμία και η έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας των υπευθύνων.

Μετά από μακροχρόνιους αγώνες των κρατουμένων λειτουργούν εντός των φυλακών Κορυδαλλού σχολείο δεύτερης ευκαιρίας (ΣΔΕ)- γυμνάσιο- και ΙΕΚ το οποίο μάλιστα πρόσφατα ξεκίνησε τη λειτουργία του. Λύκειο εντός της φυλακής δεν υφίσταται για να γεφυρώσει το σύνολο της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Το λύκειο είναι λοιπόν το κρυφό σχολείο που λειτουργεί άτυπα εντός της φυλακής. Υπάρχουμε κι εμείς εδώ κάποιοι κρατούμενοι οι οποίοι παλεύουμε για να έχουμε πρόσβαση στο κοινωνικό αγαθό της παιδείας. Βάσει νόμου αναγνωρίζουμε ότι έχουμε στερηθεί μόνο την ελευθερία μας, κι αρνηθήκαμε το «σωφρονισμό» του συστήματος γιατί βρωμούσε ψυχοφάρμακα, από αυτά που μοιράζονται αφειδώς στους συγκρατούμενους μας οι οποίοι περιφέρονται σα ζόμπι υπό την επίδραση τους.

Έτσι λοιπόν κάναμε αιτήσεις και γραφτήκαμε στο λύκειο που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τη φυλακή και κάποιοι από εμάς προετοιμαζόμαστε φέτος για να δώσουμε εισαγωγικές εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο, ενώ άλλοι για να περάσουν τη Α΄ λυκείου. Δυστυχώς για εμάς δεν υπάρχουν ούτε καθηγητές, ούτε βιβλία, ούτε καν αίθουσες κι έτσι μπλέξαμε με τον κυκεώνα της γραφειοκρατίας.

Απευθυνθήκαμε στην ΕΛΜΕ η οποία εθελοντικά κινητοποιήθηκε και ευαισθητοποίησε κάποιους καθηγητές του Δημοσίου, οι καθηγητές του ΣΔΕ και του ΙΕΚ κινητοποιήθηκαν και μας φέρανε βιβλία , μας παραχωρήσανε αίθουσες και γενικότερα ανακαλύψαμε εντός και εκτός των τειχών ότι έχουμε κάποιους συμμάχους στον αγώνα μας αυτό. Από την άλλη μεριά οι δυσκολίες πολλές διότι για την εγγραφή μας και μόνο στο λύκειο χρειάστηκε να πάρουμε την έγκριση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας!!

Δυστυχώς όμως κανείς δεν μας εγγυείται ότι όντως θα δώσουμε τις πανελλαδικές εξετάσεις. Για να περάσουμε το δρόμο απέναντι θα χρειαστεί να περικυκλωθεί το σχολείο από πάνοπλους αστυνομικούς και εμείς να μεταφερόμαστε σιδηροδέσμιοι εντός του σχολείου. Χρειαζόμαστε ξεχωριστή άδεια εισαγγελέα η οποία θα εγκρίνεται από το συμβούλιο της φυλακής για κάθε ένα μάθημα των εξετάσεων , έγκριση της μεταγωγής μας από το ΚΕΜ, διάθεση αστυνομικών από το Μεταγωγών, προετοιμασία ξεχωριστής σχολικής αίθουσας εντός του λυκείου, δηλαδή με άλλα λόγια συνεννόηση τριών ξεχωριστών υπουργείων του Παιδείας, Δικαιοσύνης και Προστασία του πολίτη. Η τοπική κοινωνία από τη δικιά της πλευρά αντιστέκεται με τον τρόπο της , κανείς δε θέλει το παιδί του να περιβάλλεται εντός του σχολείου του από πάνοπλους φρουρούς και να δίνει εξετάσεις με αυτό τον τρόπο.

Η δικιά μας πρόταση απλή και ξεκάθαρη, να αποσταλούν τα θέματα των εξετάσεων στο τοπικό αστυνομικό τμήμα, το οποίο με τη σειρά του θα μας τα μεταφέρει εντός της φυλακής και χώρος διεξαγωγής των πανελλαδικών να γίνουν οι αίθουσες του σχολείου δεύτερης ευκαιρίας. Επίσης θα μπορούσαν να αποσταλούν οι ανάλογοι επιτηρητές από την Επιτροπή εξετάσεων διασφαλίζοντας έτσι το αδιάβλητο των εξετάσεων και βάζοντας έτσι μια παρακαταθήκη για να ιδρυθεί και να ξεκινήσει από την επόμενη σχολική χρονιά το λύκειο εντός του καταστήματος κράτησης Κορυδαλλού.

Θεωρούμε ότι έχει έρθει πια ο καιρός να καταργήσουμε το «κρυφό σχολείο» και να δημιουργήσουμε κι αυτή τη βαθμίδα εκπαίδευσης εντός της φυλακής που κρατούμαστε. Επειδή όμως οι ανεύθυνο-υπεύθυνοι περισσεύουν σε αυτή τη χώρα κι επειδή δυστυχώς μια χούφτα εξουσία ζυγίζει πιο βαριά από ένα φορτηγό δίκαιο, επιζητούμε μια πολιτική λύση στο ζήτημα αυτό. Κι αν η κυβέρνηση επιδιώκει κι αυτή μια πολιτική λύση στα αδιέξοδα των εκβιαστών – δανειστών, θα ήταν σώφρων να αναλογιστεί ότι για να αλλάξει αυτός κόσμος χρειάζεται πρώτα να αλλάξουμε εμείς τη στάση και αντίληψη μας και μετά ο άλλος. Χρειάζεται να ξεπερνάμε την υπεροπτική και απαξιωτική ματιά στους αδύναμους οδηγώντας τους σε τέλμα.

Ας είναι η ταλαιπωρία που υφιστάμεθα η τελευταία και ελπίζουμε ότι με το παρόν κείμενο θα βρούμε ευήκοα ώτα και περισσότερους συμμάχους στον αγώνα μας για μόρφωση και παιδεία στη φυλακή

Κρατούμενοι του κρυφού σχολείου των φυλακών Κορυδαλλού

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s